Verzorging

Foto verzorgingsruimte Afscheidscentrum De CipresWanneer uw dierbare is overleden, krijgt hij of zij de laatste zorg. Steeds vaker willen nabestaanden helpen bij de laatste verzorging. Westerveld Uitvaartzorg biedt u deze mogelijkheid en daarbij kunt u zelf aangeven wat u wensen zijn bij het verzorgen en bepalen waar u wel of niet bij aanwezig wilt zijn. Wanneer u uw dierbare wenst te verzorgen kunt u dit zelf met familie of samen met ons doen. 

Onze medewerkers hebben de ervaring in het begeleiden van nabestaanden bij het verzorgen en kleden van een overledene. Het is waardevol en het biedt troost om persoonlijk een taak te vervullen tijdens de verzorging. Dit kan helpen bij de verwerking van de rouw.

Thanatopraxie, lichte balseming

Thanatopraxie is sinds 2010 wettelijk toegestaan in Nederland. Het is een lichte vorm van balseming die een waardig afscheid mogelijk maakt, zonder dat daarvoor een koeling nodig is. Het lichaam wordt tijdelijk geconserveerd waardoor het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Het thuis opbaren van een overledene is hierbij geen probleem. Ook wanneer er familie uit het buitenland moet komen en de uitvaart niet snel kan plaatsvinden, is thanatopraxie een goede oplossing. Westerveld Uitvaartzorg kan, indien gewenst, deze vorm van verzorging aanbieden. Thanatopraxie mag alleen worden uitgevoerd door erkende thanatopracteurs die daartoe zijn opgenomen in een speciaal register.

Hoe werkt thanatopraxie?

Het bloed uit het lichaam wordt vervangen door een conserverende balsemvloeistof. Deze tijdelijke conservering van het lichaam zorgt ervoor dat het lichaam toonbaar blijft tot aan de dag van de uitvaart en een natuurlijke uitstraling krijgt. De toegepaste techniek van thanatopraxie (lichte balseming) en permanente balseming is hetzelfde. Leden van het Koninklijk Huis worden na overlijden permanent gebalsemd. De 'gewone' burgers krijgen dezelfde behandeling alleen heeft de conserverende vloeistof een lagere concentratie, waardoor het natuurlijke ontbindingsproces na enkele dagen weer op gang komt.

Omdat geen persoon hetzelfde is kan de uitwerking van een thanatopraxie behandling niet volledig voorspelbaar zijn. Ook over het verloop van de opbaring kan geen 100% garantie worden afgegeven. Er kan in de periode van opbaring en afscheid altijd een conditionele achteruitgang van het lichaam waarneembaar zijn. Alleen na het toepassen van thanatopraxie zal zo'n achteruitgang van het lichaam veel langzamer gaan. Met thanatopraxie wordt de kans aanzienlijk vergroot dat een opbaring goed verloopt.

Thanatopraxie in combinatie met een groene uitvaart

Voor thanatopraxie zijn er verschillende vloeistoffen welke formalinegehalte bevatten. Inmiddels bestaan er ook formaldehyde-vrije producten. Deze vloeistoffen zijn, mits er een lagere concentratie is gebruikt, volledig biologisch afbreekbaar en vormen geen belasting voor het milieu. In principe is begraven op een natuurbegraafplaats geen probleem wanneer de gebruikte holtevloeistof formaldehyde-vrij is. Het is raadzaam om vooraf te informeren of de natuurbegraafplaats een vorm van thanatopraxie toestaan.


Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie ontvangen?
Delen:
 
Translate »